Dzisiaj - ostatni odcinek prezentujący przebogaty treściowo numer Świata i Prawdy, przedwojennego czasopisma z naszych zbiorów. Oto kolejne działy:
Kuchnia. Tutaj mamy mnóstwo przepisów na rozliczne potrawy, wśród których znajdują się między innymi:
- zupy: kalafjorowa; pomidorowa; pomidorowa innym sposobem;
- potrawy mięsne: befsztyk dla chorych; bardzo dobra pieczeń cielęca; pierogi z płucek cielęcych;
- zaprawy do zup (kilka) i sosy, np. ogórkowy; agrestowy; głogowy; owocowy; z trześni do różnych legumin;
- warzywa w różnej postaci, np. kalarepka, buraczki itp.;
- desery, np. budyń z trześni; legumina z jabłek i … legumina jabłkowa (na pewno istnieje między nimi kolosalna różnica!); z poziomek; ze świeżych śliwek.
A oto przykłady przepisów:
Paszteciki z młodej kapusty. Dwie młode kapusty sparzyć, ugotować na miękko, odcedzić i wystudzić. Osobno ugotować grzybków suszonych samych czapeczek, gdy miękkie, wyjąć na stolniczkę i usiekać razem z wyciśniętą z wody kapustą. Zrobić zaprawę z łyżki masła i łyżki mąki, rozpuścić kwaśną śmietaną, osolić, opieprzyć, wymieszać, dać do muszelek, posypać tartą bułką i zapiec, gdy się zrumieni, wydać.
Zaprawa do zup z żółtek. Parę żółtek rozbić dobrze w wazie, dolewając powoli zupę, rozbić łyżką i wydać. Zaprawy tej nie trzeba już gotować z zupą, lecz wprost wydać.
Fasola szparagowa. Z fasoli szparagowej obrać żyłki, nalać wodą, osolić, ugotować miękko. Wyjąć z wody, oblać masłem z zarumienioną bułeczką.
Mizerja. Obrać z łupiny ogórki, osolić i tak zostawić 2 godziny, następnie wycisnąć, dać na salaterkę, polać octem, kwaśną śmietaną, a na wierzch posypać pieprzem. Uwaga: Mizerja ogórkowa jest ciężko strawna do tego stopnia, że u osób ze słabym żołądkiem wywołuje kurcze żołądka. Bez śmietany jest mniej niebezpieczna, w każdym razie do zdrowia się nie przyczynia, jako że ogórki nie posiadają wcale odżywczych substancji ani też własności leczniczych.
Placek biszkoptowy z trześniami. Pół funta cukru utrzeć z 4 żółtkami, troszkę wanilji dla zapachu, wsypać w to pół funta mąki i sody oczyszczonej na koniec noża. Wymieszawszy dobrze, wylać utartą masę do formy wysmarowanej masłem, ciasto posypać trześniami i cukrem i piec na kolor jasno – brązowy.
Legumina z wiśni. 6 żółtek ubić z kubkiem cukru do białości, rozprowadzić kwaterkę mleka, dać 4 łyżki topionego masła, pół kwaterki tartej bułki przesianej, trochę cynamonu, dobrze wyrobić, potem dać pół kwaterki wiśni bez pestek i pianę z białek, dać do formy i piec pół godziny.
Rady praktyczne i pożyteczne dla czytelników. To także kulinaria, np. kapusta kiszona na prędce; ogórki na zimno; uwagi o smażeniu owoców; śliwki zielone.
Rolnictwo – Ogrodnictwo – Pszczelnictwo. Przedstawienie sposobów "wyrobu miodów pitnych". Pożyteczna wiedza!
Dział zdrowia. Tutaj mamy tekst Z pamiętnika lekarza warjatów. Przeczytamy fragment? Oto on: „W r. 1882 przywieziono do kliniki pewnego mężczyznę, jako nieuleczalnego warjata, [który] zmarnował 1 000 funtów szterlingów na fantastyczne eksperymenty – świadczące o zaćmieniu umysłowem. Wyobrażał on sobie mianowicie, że jest możliwem, przy pomocy elektryczności – bez jakiegokolwiek drutu przesyłanie wiadomości z Londynu do Berlina, Paryża i Rzymu. Oczywiście psychiatrzy (…) nie marzyli o tem, że w 20 lat później, niejaki Marconi zrealizuje pomysł owego uczonego wariata”.
Nasza poczta. Nie, to nie są "listy do redakcji", ale omówienie warunków druku i niezwykle rozbudowana stopka.
Reklamy. Przewijają się przez cały numer. Są na ogół krótkie, konkretne. Umieszczane w ramkach. Dużych i małych. Kto się reklamuje? Kilka przykładów: Zakład Mechaniczno-Ślusarski i Instalacyjny, Skład Cygar i Papierosów, Browar Wielkopolski w Bydgoszczy, Pierwszorzędny Hotel i Restauracja „Dwór Chełmiński”, Hotel „Sanssoucie” z Brodnicy. Także hurtownia artykułów papierniczych czy księgarnie.
Ps. Na poniższym zdjęciu - fragment artykułu o wyrobie "miodów pitnych". Kto jest pełnoletni, może zobaczyć. Kto nie ukończył lat osiemnastu - na własną odpowiedzialność lub pod opieką dorosłych :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz