poniedziałek, 18 lutego 2019

Czy znasz te desery?

Mamy karnawał, czyli powinno być wesoło i słodko. Proponujemy krótki konkurs, który można wykorzystać jako pomysł dla podobnych przedsięwzięć w szkołach, bibliotekach lub innych placówkach. Jeśli ktoś posiada dodatkowe zasoby finansowe, może zechce wykonać te smakołyki w celu degustacji? Nie zachęcamy do tego w jakiś specjalny sposób, ale inspirujemy.

Ps. Ponieważ niektóre desery mogą być mniej znane, obok odpowiedzi podajemy wyjaśnienia dotyczące składników. Tekst ilustrujemy wyborem pozycji o tematyce „kulinarno-deserowej” z naszych zbiorów.
1
Pytanie
Z jakiego kraju (części świata - w przypadku większej liczby państw) pochodzą:
a) Turrón.
b) Tort Sachera.
c) Dżamilah.
d) Kalva.
e) Zabaione.
f) Cymes.
g) Ghéraiba.
h) Tiba yoka.
i) Cocadas.
j) Mandazi.
k) Basler Brundi.
2
Odpowiedzi
a) Peru. To deser wyglądający jak duże, kwadratowe ciastko, zrobiony z karmelu, miodu i słodkiego ziemniaka.
b) Austria. Wykwintny tort składający się z czekolady (lub kakao), cukru i cukru pudru, gęstej słodkiej śmietanki, mleka, masła, mąki, jajek oraz marmolady morelowej.
c) Maghreb - Afryka Północna (Algieria, Maroko, Tunezja). To placek z daktyli, migdałów, cukru, masła, jajek i mąki ziemniaczanej.
d) Grecja. Deser z kaszy manny, masła, cukru, mleka i cynamonu.
e) Włochy. Deser gorący z żółtek, cukru, białego wytrawnego wina i skórki z cytryny.
f) Deser żydowski z ziemniaków, suszonych śliwek, miodu, cukru, kurzego smalcu, gałki muszkatołowej i soli.
g) Maroko. Bułeczki z mąki, sezamu, masła, oliwy i cukru pudru.
h) Afryka. Banany moczone w wiśniówce, zapiekane i podawane z tym, w czym się moczyły, oraz posypane cukrem pudrem.
i) Ameryka Południowa. Kulki (stożki, babeczki) z wiórków kokosowych, jajek i skondensowanego mleka.
j) Kenia. Ciasteczka podawane na ciepło, wykonane z mąki pszennej, proszku do pieczenia, jajek, cukru, cynamonu, masła roślinnego, mleka, imbiru, soli i wody.
k) Szwajcaria. Składniki znajdziemy TUTAJ. Ps. W tym samym miejscu - także gotowe przepisy na inne smakołyki.
3
Książki (ilustracje)
1/ Jan Czernikowski, Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy, wyd. 12, Warszawa 1987. ISBN 83-225-0179-X (sygnatura: 120072)
2/ Alina i Paulina Fedak, ABC sztuki kulinarnej. Przez żołądek do serca, wyd. 2, Warszawa 1986. ISBN 83-225-0125-0 (sygnatura: 115285)
3/ Alina i Paulina Fedak, Vademecum łakomczucha czyli Mnóstwo przepisów na desery, leguminy i inne smakołyki, Warszawa 1987. ISBN 83-225-0187-0 (sygnatura: 120584)
4/ Maria Iwaszkiewicz, Gawędy o przyjęciach, Warszawa 1975 (sygnatura: 67905
)
4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz